• Registrace
  • Přihlášení
  • Katalog pro učitele
  • Zeptejte se přírodovědců
  • Razítková samoobsluha
  • Pro média


   Ztráta hesla

košík je prázdný
 
Zobrazit košík
Celkem Kč
0,-
  • Kalendář akcí
  • Magazín
  • Video
  • Fotogalerie
  • Ke stažení
  • E-shop
Nacházíte se na: Úvod Zeptejte se přírodovědců Proč se ethanol při smíchávání s vodou zahřívá?
anonymní uživatel

Dotaz

Proč se ethanol při smíchávání s vodou zahřívá?

Odpověď

Pondělí, 09.02.2015
RNDr. Pavel Teplý, Ph.D., katedra učitelství a didaktiky chemie PřF UK

Mísení ethanolu s vodou je vlastně příkladem rozpouštění. Pojďme se tedy podívat, co se děje během rozpouštění – k jakým energetickým změnám při něm dochází.

Začneme trochu ze široka. Pokud smícháme dvě látky, vznikne směs. Látka, která je ve směsi v nadbytku, se obvykle nazývá rozpouštědlo. My si pod tímto pojmem představíme nejčastěji kapalinu, ale může to být i plyn nebo pevná látka. Asi nejběžnějším rozpouštědlem je voda, proto se budeme dále bavit o rozpouštění (plynů, kapalin či pevných látek) ve vodě.

Po přidání látky do vody může dojít ke dvěma situacím: látka se ve vodě buď nerozpouští, nebo rozpouští. Nás zajímá druhá možnost. Jako příklad si vezměme chlorid sodný neboli kuchyňskou sůl.

 

Při rozpouštění probíhají dva děje, jejichž součet má vliv na to, zda se výsledný roztok zahřeje, ochladí, či „neudělá nic“.

Abychom pevnou látku rozpustili, musíme nejdříve rozbít vazby v její krystalové mřížce. K tomu je nutné dodat energii, kterou nazýváme mřížková energie. V případě chloridu sodného musíme dodat asi 776 kJ na 1 mol. (Jeden mol odpovídá zhruba 58,4 g NaCl.)

 

alt: Uspořádání atomů v krystalu chloridu sodného. Fialově jsou znázorněny sodné ionty, zeleně chloridové ionty. Zdroj Wikimedia Commons, autor Benjah-bmm27, volné dílo / Public Domain.

 

Druhým významným krokem během rozpouštění je hydratace iontů (či molekul). Při hydrataci dochází k obalení iontu molekulami vody. Molekula vody je takzvaně polární – má částečný kladný náboj na atomech vodíku a částečný záporný náboj na atomu kyslíku. K záporně nabitému iontu (aniontu) se proto voda orientuje kladnými částmi svých molekul, zatímco ke kladnému iontu (kationtu) částmi zápornými.

Při hydrataci se uvolní takzvaná hydratační energie. Odkud se bere? Velmi zjednodušeně lze říci, že hydratací se zvýší stabilita systému, což je spojeno s produkcí energie. Velkou roli při rozpouštění hraje také entropie neboli zjednodušeně míra neuspořádanosti systému.

 

alt: Rozložení elektrického náboje v molekule vody. Modře je vyznačen částečný kladný náboj na atomech vodíku, červeně částečný záporný náboj na atomu kyslíku. Zdroj Wikimedia Commons, autor Benjah-bmm27, volné dílo / Public Domain.

alt: Během hydratace se sodný kation (uprostřed) obaluje molekulami vody (červeně atomy kyslíku, světle šedě vodíku). Zdroj Wikimedia Commons, autor Taxman, volné dílo / Public Domain.

 

O tom, zda se během rozpouštění energie celkově uvolní, nebo spotřebuje, rozhoduje rozdíl mezi mřížkovou a hydratační energií. V našem příkladu je mřížková energie NaCl +776 kJ/mol, hydratační energie iontů jsou −381 kJ/mol (pro Cl−) a −390 kJ/mol (pro Na+). Po sečtení nám vyjde, že celková energie je +5 kJ/mol. Znamená to, že na rozpuštění jednoho molu NaCl se spotřebuje 5 000 J energie, což je poměrně málo.

Nemusíme mít tedy strach, že by se nám polévka při solení příliš ochlazovala. Jeden mol NaCl (přibližně 58 gramů) by se nám sice v talíři horké polévky rozpustit podařilo, ale ta by pak určitě nebyla poživatelná. Její teplota by se přitom snížila maximálně o jednotky stupňů Celsia (200 ml o 6 °C za ideálních podmínek).

 

V případě míchání ethanolu s vodou také dochází k energetickým změnám – mimo jiné i k takzvané objemové kontrakci, kdy je součet původních objemů větší než objem výsledné směsi. Největší energie (teplo) se uvolní, když vznikne asi 7% roztok ethanolu ve vodě. Konkrétně jde zhruba o 800 J/mol, ale ani to nestačí, abychom pocitově zaznamenali zahřátí roztoku. Směs by se za ideálních podmínek ohřála jen o několik desetin stupně Celsia, takže bychom potřebovali tepelně izolovanou nádobu a velmi citlivý teploměr, abychom to vůbec zaznamenali.

Pro srovnání uveďme například hydroxid sodný, který při rozpouštění uvolní 44,2 kJ/mol. Srozumitelně řečeno, 40 g NaOH je schopno za ideálních podmínek (pokud nepočítáme s tepelnými ztrátami) ohřát 100 ml vody až k varu.

 

alt: Při rozpouštění hydroxidu sodného ve vodě se uvolňuje velké množství tepla. Na snímku jsou pelety, v nichž se hydroxid sodný obvykle dodává. Zdroj Wikimedia Commons, autor Walkerma, volné dílo / Public Domain.

 

Tepelné změny při rozpouštění velmi pěkně ilustrují také pravidlo ředění kyselin. Ve škole jsme asi všichni slyšeli poučku, že se vždy musí lít kyselina do vody, nikdy obráceně. Ale proč?

Kyseliny jsou silně polární látky, které při styku s vodou disociují – odštěpují kationty H+. Tyto ionty se ve vodě hydratují, přičemž se uvolňuje velké množství energie ve formě tepla. V případě kyseliny sírové jde o 94,5 kJ/mol, což je asi dvakrát více než při rozpouštění hydroxidu sodného. Jeden mol kyseliny sírové (zhruba 98 g) je tedy za ideálních podmínek schopen ohřát k varu plný hrnek studené vody (přes 200 ml).

Nebezpečí tkví právě v prudkém zvýšení teploty při disociaci. Pokud bychom postupovali opačně a do koncentrované kyseliny přidali trochu vody, došlo by v daném místě k prudkému zvýšení teploty. V malém objemu vody disociuje mnoho molekul kyseliny, uvolní se obrovské množství energie, směs se může začít vařit a vyprsknout do okolí. To v případě silně žíravé kyseliny sírové není vůbec příjemná představa.

 

Existují ovšem také látky, jež při rozpouštění teplo spotřebovávají. Běžným příkladem je dusičnan amonný, který na rozpuštění jednoho molu potřebuje dodat 25,4 kJ energie. Jinými slovy to znamená, že dusičnan amonný odebírá energii (teplo) vodě, čímž ji ochlazuje. Jeden mol dusičnanu amonného může v ideálním případě ochladit 100 ml vody z 60 °C na nulu. Podobně spotřebovávají teplo při rozpouštění ve vodě i močovina nebo chlorečnan draselný.

 
12x
  • Tweet

Podobné dotazy

Proč „kousnutí“ od některých krev sajících živočichů bolí a od jiných ne?

22.04.2025

Hematofagie (neboli sání krve) je rozšířená potravní strategie. Najdeme ji jak u řady členovců (klíšťata, komáři, ovádi, blechy, muchničky, tiplíci aj.), tak u mnoha dalších živočichů (pijavky, měchovci, klubáci, upíři aj.)

5x

V jaké vzdálenosti se doporučuje sázet platan od budovy?

03.04.2025

Obecně se u stromů udává, že objem, který zaujímá nad zemí koruna, odpovídá zhruba objemu kořenů, tj. dá se i říct že kam dosahují větve, tam dosahují kořeny pod zemí.

9x

+ Načíst další

Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?

My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!

Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.

Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.

Položit dotaz

Pro položení otázky se prosím přihlašte jako přírodovědec nebo jako učitel či zvolte možnost anonymního dotazu

Získej kartu přírodovědce

Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.

Zaregistrovat se a získat kartu

Vybíráme z e-shopu

Deník přírodovědce

149 Kč

Tužka PřF UK černá (ENG)

20 Kč

Mikina Přírodovědecká fakulta UK

650 Kč

Pánské triko Science is beautiful

305 Kč

Předplatné magazínu Přírodovědci.cz (4 vytištěná čísla)

159 Kč

Pro učitele

Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.

Zobrazit nabídku

Zeptejte se přírodovědců

Proč je obloha modrá? Proč má beruška sedm teček? Umí žirafa plavat? Vy to nevíte? My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců.

Položit dotaz

Výhody registrace

Karta přírodovědce vám zajistí volný vstup do muzeí PřF UK.

Zobrazit výhody

Archiv

Odebírat novinky


banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

banner

Přírodovědci

  • O projektu
  • Naši partneři
  • Razítková samoobsluha
  • Autoři
  • Vědci
  • Zeptejte se přírodovědců
  • FAQ
  • Výhody registrace

Učitelé

  • Registrace
  • Nabídka služeb

E-shop

  • Registrace
  • Otevírací doba
  • Vše o nákupu
  • Reklamační řád

Kontakt

Všechny kontakty
Pro média
Copyright © 2013, Prirodovedci.cz jsou komunikačním projektem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vytvořilo Andweb s.r.o. Mapa stránek