Je perla nerost? A jak vlastně perly vznikají?
Ačkoliv se perla skládá především z uhličitanu vápenatého, není řazena mezi nerosty. Vzniká pod schránkami měkkýšů ze stejného materiálu, jaký tvoří jejich lastury nebo ulity.
15x
Ředění alkoholických nápojů je dosti komplikované - je to dáno netriviální závislostí hustoty zředěného alkoholu na jeho koncentraci.
Pokud se kupříklad zředí 100 ml čistého alkoholu stejným objemem čisté vody, nebude celkový objem 200 ml, ale bude poněkud nižší - dochází k tzv. objemové kontrakci. Nicméně pro jednoduché ředění alkoholového roztoku lze použít následující výpočet:
Nechť máme k dispozici 1000 ml 60% roztoku (koncentrace alkoholu se uvádí v objemových procentech, tj. toto je roztok, který obsahuje 600 ml čistého ethanolu) a chceme jej zředit na koncentraci 40 %. Celkový objem musí být tedy takový, aby 600 ml čistého ethanolu bylo 40 % celkového objemu. Tedy V = 600 / 0,40 = 1500 ml. Předložený jeden litr 60% roztoku tedy zředíme vodou na celkový objem 1500 ml. Přidané množství vody ale nebude 500 ml, ale bude cca 515 ml, jak lze odečíst ze specializovaných tabulek (např. http://www.tech-info.cz/koncentrace-alkoholu.html). Jelikož je ale hustota dosti závislá na teplotě, platí uvedené množství pro ředění alkoholu při 15 stupních Celsia.
Obecně tedy pro ředění vodou platí:,
celkový objem po naředění = (objem koncentrovanějšího alkoholu) * (počáteční objemová koncentrace) / (požadovaná konečná objemová koncentrace)
Pokud se však provádí míchání dvou roztoků alkoholu o různých koncentracích a směs obsahuje navíc i další látky (cukr apod.), tak už je výpočet značně komplikovaný. Je proto lepší udělat si empirickou kalibraci - namíchat různé směsi zkusmo a změřit výsledný objem, na který pak vztáhnout celkové množství "čistého" alkoholu vypočítané podle objemů přidávaných komponent o známé objemové koncentraci.
Pokud se ale budou míchat roztoky s rozumně nízkou koncentrací (např. kombinace vína a vínovice), lze v prvním přiblížení objemovou kontrakci zanedbat a výslednou koncentraci odhadnout přes vážený průměr, např. 200 ml 13% vína a 100 ml 52% vínovice obsahuje celkem 200*0,13 + 100*0,52 = 26 + 52 = 78 ml alkoholu, a při zanedbání objemové kontrakce bude výsledná koncentrace 78/300 = 0,26 = 26 %. Obráceným výpočtem pak můžeme snadno spočítat objem jednotlivých ingrediencí nutných k přípravě požadované směsi.
Ačkoliv se perla skládá především z uhličitanu vápenatého, není řazena mezi nerosty. Vzniká pod schránkami měkkýšů ze stejného materiálu, jaký tvoří jejich lastury nebo ulity.
15x
Sušení na slunci je především úsporou energie - sluneční svit sušený materiál zahřívá i významně nad teplotu okolního vzduchu.
7x
Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?
My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!
Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.
Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.