Je perla nerost? A jak vlastně perly vznikají?
Ačkoliv se perla skládá především z uhličitanu vápenatého, není řazena mezi nerosty. Vzniká pod schránkami měkkýšů ze stejného materiálu, jaký tvoří jejich lastury nebo ulity.
15x
To, na jaký typ potravy se živočich přizpůsobil, nám nejlépe prozradí anatomické znaky, jako je například stavba chrupu, morfologie a délka jednotlivých součástí trávicího traktu.
Býložravci získávají potravu pouze z rostlinné stravy, ale neumí trávit celulózu. Proto se v jejich trávicích systémech vyskytují symbiotické bakterie, které jsou schopny štěpit tyto molekuly. K tomu, aby se bakterie dostaly k celulóze, je potřeba, aby stěny rostlinných buněk byly dobře rozmělněny. K tomuto účelu slouží speciálně uzpůsobený chrup.
Zuby býložravců jsou přizpůsobeny k drcení a mechanickému rozmělňování rostlinné potravy. Přizpůsobení nalezneme také v délce trávicího traktu, který je u býložravců relativně dlouhý, aby byl dostatek času k rozložení rostlinných struktur. Kromě toho mají býložravci specializované části trávicí soustavy, ve kterých žijí symbiotické mikroorganismy a to buď slepé střevo, nebo rozšířený či vícedílný žaludek.
Masožravci oproti býložravcům mají kratší a méně složitý trávicí systém a jejich chrup je přizpůsoben k lovu kořisti (např. ostré špičáky sloužící k trhání masa).
Třetí typ potravní strategie, označovaný výrazem všežravci, se pravděpodobně u mnoha živočichů vyvinul jako reakce na nepříznivé podmínky s nedostatkem specifické potravy. Z tohoto důvodu nemůžeme považovat skupinu všežravců za homogenní. Když se podrobněji podíváme na porovnání potravní specializace a typických struktur trávicího systému medvěda a člověka, tak nám samozřejmě člověk bude připadat jako typický býložravec. Medvěd je primárně masožravec, který ke konzumaci rostlinné potravy přechází v období, kdy je nedostatek živočišné potravy.
Pokud bychom místo medvěda vybrali ke srovnání potkana, pak při porovnání jednotlivých znaků bychom se dopracovali k výsledku naprosto opačnému. Obě uvedená srovnání jsou ale velmi nepřesná, protože musíme pohlížet na problematiku z širšího pohledu. Měli bychom zohlednit evoluční vývoj potravní strategie, prostředí a dostupnost potravních zdrojů pro daný druh, metabolismus a řadu dalších faktorů.
A jak je to tedy s dnešním člověkem? Když se podíváme na trávicí soustavu člověka, nalezneme velmi redukované slepé střevo a relativně krátká střeva. Také v lidském trávicím traktu nenalezneme mikroorganismy trávicí celulózu. Přesto zuby nemají ostré hrany jako u typických masožravců. Ovšem člověk je velmi specifickým živočichem, který během svého vývoje ovládl řadu nových technik, díky kterým mohl potravu využívat efektivněji než ostatní zvířata.
Jednou z důležitých inovací je tepelná úprava potravy, při které dochází k degradaci složitých struktur a tím i získání více energie, ale jak nám dokazují nálezy raných hominidů, větší podíl živočišné složky potravy zařadili do svého jídelníčku již před 2,5 miliony lety. Aillo a Wheeler (1995) formulovaly teorii (orig.: The Expensive-Tissue Hypothesis), že vyšší zastoupení živočišné potravy pomohlo při evoluci rodu Homo.
Dlouhý trávicí trakt (jako je u býložravců) vyžaduje samozřejmě i náročnou energetickou údržbu. Díky dostatečnému a pravidelnému přísunu masité potravy, (později i tepelně upravované), nebylo již potřeba dlouhého a energeticky nákladného trávicího systému. Ušetřená energie mohla být využita například k zásobení a růstu mozkové tkáně.
Člověka tedy na základě anatomických struktur i na podkladě vědeckých evolučních poznatků považuji za všežravce. Živočišné bílkoviny určitě patří do jídelníčku člověka a dokonce jsou v některých fázích vývoje organismu nezbytné (např.: růst, těhotenství, období výrazného výdeje energie).
Aiello & Wheeler, 1995. The Expensive-Tissue Hypothesis: The Brain and the Digestive System in Human and Primate Evolution. Curr Anthropol 36:199-221.
Wrangham, 2009. Catching Fire: How Cooking Made Us Human. New York: Basic Books.
Foto v záhlaví: Medvěd brýlatý, Zdroj Flickr.com, Karen Abbott, Smithsonian's National Zoo
Ačkoliv se perla skládá především z uhličitanu vápenatého, není řazena mezi nerosty. Vzniká pod schránkami měkkýšů ze stejného materiálu, jaký tvoří jejich lastury nebo ulity.
15x
Sušení na slunci je především úsporou energie - sluneční svit sušený materiál zahřívá i významně nad teplotu okolního vzduchu.
7x
Proč je obloha modrá? Umí žirafa plavat? Mohou mít ryby žízeň? Vy to nevíte?
My vám to řekneme, zeptejte se přírodovědců!
Zajímá vás nějaký přírodní jev, který byste chtěli objasnit a vysvětlit? Dejte nám pár dní a my váš dotaz zodpovíme zde na webu, případně vám odpověď pošleme mailem.
Chcete-li určit rostlinu, zvíře nebo třeba houbu, pošlete nám kvalitní, ostrou fotku, na které budou vidět detaily těla. Napište nám také přesné místo nálezu.
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.