Věda prochází žaludkem 2014
Už podruhé můžete spojit vědu s gastronomií na našem originálním festivalu. Letos se zaměříme především na kuchyni a přírodu Ameriky. Program navíc zpestří různé sportovní či alternativní aktivity.
Už podruhé můžete spojit vědu s gastronomií na našem originálním festivalu. Letos se zaměříme především na kuchyni a přírodu Ameriky. Program navíc zpestří různé sportovní či alternativní aktivity.
Oblíbený cyklus přednášek pokračuje tématem, které není aktuální jenom teď v souvislosti s ebolou, ale vlastně neustále. Jak moc se máme bát virů a jak proti nim vědci bojují?
Pokud na světě existuje téma, které zajímá opravdu každého, pak jsou to určitě potraviny. Co všechno nám o jídle, jeho složení a kvalitě mohou říct chemici?
Některé sloučeniny jsou takzvaně chirální. Vyskytují ve dvojicích, kde molekula jedné látky je zrcadlovým obrazem druhé. Jde o fenomén zásadní pro porozumění biochemii života, ale i pro výrobu léčiv.
Někteří badatelé nezahálejí ani o Vánocích – a za svou pracovitost jsou občas odměněni zásadními objevy. Pojďme se podívat, co všechno si vědci nadělili pod stromeček.
6x Chemik
Přijďte si poslechnout docenta Jana Konvalinku, významného biochemika a molekulárního biologa. Bude mluvit o virech, o vývoji léků proti AIDS i o vědě na naší univerzitě.
Vědci dnes dokážou provádět chemické reakce nejen ve zkumavkách, ale také v živých buňkách. Jak to dělají a k čemu je to dobré?
Do světa proteinů dnes vědci nahlížejí hlavně pomocí NMR spektroskopie a rentgenové krystalografie. Co všechno umí první z těchto technologií? A jak se uplatňuje v biologii a v medicíně?
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.