Juniorská vědecká konference 2024
Baví tě poznávat, zkoumat a bádat? Tak si pojď vyzkoušet roli vědce na již třináctém ročníku Juniorské vědecké konference, kde se podělíš o své poznatky s dalšími nadšenci.
10x Kalendář akcí
Už podruhé můžete spojit vědu s gastronomií na našem originálním festivalu. Letos se zaměříme především na kuchyni a přírodu Ameriky. Program navíc zpestří různé sportovní či alternativní aktivity.
Druhý ročník festivalu Věda prochází žaludkem, který je určen všem příznivcům zdravého jídla a přírodních věd, opět uspokojí vaši touhu po vědomostech i po gurmánských zážitcích. Odborníci z Přírodovědecké fakulty UK propojí kulinářské umění vybraných restaurací se zajímavou vědou.
Hlavním tématem bude tentokrát Jižní, Střední a Severní Amerika. Prohlédnete si živočichy typické pro americký kontinent a seznamíte se s přípravou jak tradičních, tak zcela neobvyklých jídel. Příznivci masitých pokrmů jistě ocení americké steaky. Ti, kdo si na maso nepotrpí, se zas mohou přiučit, jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin.
Spolupořadateli letošního ročníku se staly Nadační fond Neuron, společnost RSJ a Freshbedýnky.cz.
Akce se koná v sobotu 21. června 2014 od 11:00 do 18:00 hodin v parku Ladronka na Praze 6. Co všechno tam můžete ochutnat, vidět a zažít?
Populárně-vědecké stánky Přírodovědecké fakulty UK
Kolik světových rekordmanů mezi zvířaty žije na americkém kontinentu? Kteří živočichové se dostali z Ameriky k nám a ohrožují třeba naše rostliny? Uvidíte preparované i živé exempláře hmyzu včetně největších brouků světa, úžasně zbarvených motýlů či podivuhodně tvarovaných sarančat.
Chcete nahlédnout do vlastní budoucnosti? Dozvědět se, s jakou pravděpodobností se dožijete důchodu, kolik v něm asi strávíte let, kolik budete mít nejspíš dětí nebo na jaké nemoci si dávat pozor? Demografové vám to umožní – stačí, když jim o sobě řeknete pár základních údajů.
Asi každý z nás někdy ochutnal hamburger. Pokusili jste se ale zjistit, co je uvnitř? U našeho stánku se to dozvíte. Pomocí elektroforézy – jedné z nejpoužívanějších technik molekulární biologie – si rozdělíme bílkoviny obsažené v různých potravinách.
Typické zástupce amerického hmyzu můžete ochutnat i jako dezerty. Je libo restované saranče v jemné medové chilli marinádě, pikantního zophobase (velkého brazilského potemníka), cvrčka v tmavém karamelu nebo moučného červa na česneku?
Už jste ochutnali zmrzlinu z tekutého dusíku, čokoládové špagety nebo jahodový kaviár? Tady máte příležitost.
Taky vám v dětství říkali, že hrát si s jídlem se nesluší? V Molekulárním baru vám rádi dokážeme pravý opak.
Jak světová populace tloustne vinou nezdravé stravy? Kde na světě se zkonzumuje nejvíc masa a kolik toho sníme nebo vypijeme každý rok u nás? Tyto i další geografické a demografické zajímavosti se dozvíte v našem stanu. Navíc si můžete nechat zhodnotit svůj zdravotní stav od odborníků z Centra výzkumu zdraví, kvality života a životního stylu.
Trypanozoma, leishmanie, babézie, měňavka – nebezpeční paraziti, kteří vás mohou ohrozit na vašich cestách po Jižní Americe. Paraziti tu s námi žili a stále žijí. Znáte je ale zblízka? Přijďte se podívat na parazity Jižní, Střední a Severní Ameriky.
Připravte si svůj vlastní parfém či vonný olej – třeba s vůní eukalyptu, skořice, badyánu, magnólie či pomeranče.
Stánky dalších účastníků
Exkluzivní a zajímavá vína z produkce režiséra Francise Forda Coppoly i z vinařství ve Francii, Španělsku nebo Itálii
Přírodní potraviny a doplňky stravy v bio kvalitě
Restaurace dvou gastronomických nadšenců, kterou najdete na venkově pouhých 30 minut od centra Prahy
Restaurace s širokou nabídkou „živých jídel“ neboli raw food
Stánek televizní stanice specializované na dokumentární filmy a seriály
Vyzkoušejte si svou koncentraci, pohotovost, paměť i prostorovou orientaci.
Veganská restaurace sídlící pod Pražským hradem. Její menu je inspirováno recepty z celého světa.
Přijďte ochutnat laskominy, které si můžete sami připravit ze surovin objednaných přes Freshbedýnky.cz – z čerstvých sezónních surovin vypěstovaných s ohledem na přírodu.
I když jsou na ulici, vaří jako doma! Ženy, které nemají domov, se s vámi podělí o své kuchařské umění.
Hoshinova terapie pomáhá řešit bolesti a umožňuje tělu, aby se samo přirozeně uzdravilo. Její součástí je důraz na zdravé vyvážené jídlo z kvalitních čerstvých surovin a na zdravý životní styl.
První čokoládová 3D tiskárna svého druhu ve střední Evropě
Čistý sport je organizace zabývající se především tréninkovým a výživovým poradenstvím.
Čisté doplňky stravy pro sportovce pocházející z dílny belgického triatlonisty Dirka Baeluse
Běžná jídla pro děti a zaneprázdněné dospělé bez kompromisu v kvalitě, čerstvosti a chuti. Používáme nejkvalitnější suroviny bez umělých dochucovadel, konzervantů a barviv.
Dodáváme nejkvalitnější čerstvé ovoce, zeleninu, maso, mléčné výrobky, pečivo a další potraviny. Vše je v bio kvalitě, tedy produkováno bez chemie s ohledem na lidské zdraví i přírodu.
Stage
11:00 Zahájení – děkan Přírodovědecké fakulty UK a Martin Ducháček (společnost RSJ)
11:10 Společná diskuse a představení projektu Kuchařky bez domova
11:20 Diskuse společnosti Freshbedýnky + pozvánky na prezentace
11:35 Divadlo pro děti
12:10 Soutěž pro děti o batůžky
12:15 Diskuse Skutečně zdravá škola. Výživa dětí a stravování ve školách + Zdraví, kvalita života a životního stylu v geo-demografických a společensko-ekonomických souvislostech.
13:15 Capoeira live – brazilský bojový tanec
13:30 Diskuse Zachraň jídlo / Bez obalu: Petr Hanzel a Jakub Schurek
14:15 Kapela live: Vít Soural
15:00 Capoeira live – brazilský bojový tanec
15:10 Beatbox Petra Sejkory
15:15 Diskuse Bio versus konvenční potraviny: Tomáš Zídek a Jakub Schurek
15:45 Kapela live: Lola běží
16:30 Vyhlášení špagetolympiády a diskuse Čistý sport
17:15 Kapela live: Dilated
18:00 Závěr akce
Soutěže pro děti
12:10 soutěž o batůžky BOLL (stage)
14:00 soutěž o batůžky BOLL (sportovní zóna vedle stage)
15:30 soutěž o batůžky BOLL (sportovní zóna vedle stage)
Kuchařky bez domova
14:00 Show Mrkev v rohlíku (stan č. 16)
16:30 Show Mrkev v rohlíku (stan č. 16)
Chillout zóna
Prima ZOOM – malování na obličej a skládání puzzle (program pro děti)
Neurolaboratoř – mindball (posouvání kuličky pomocí mozkových vln)
Sportovní zóna (bloky 30 minut)
12:00 Jóga s lektorkou
14:00 Jóga s lektorkou
15:00 Jóga s lektorkou
Ilustrační fotografie jsou z loňského prvního ročníku festivalu Věda prochází žaludkem. Autor: Radek Lüftner.
Baví tě poznávat, zkoumat a bádat? Tak si pojď vyzkoušet roli vědce na již třináctém ročníku Juniorské vědecké konference, kde se podělíš o své poznatky s dalšími nadšenci.
10x Kalendář akcí
Zveme vás již po čtvrté na nezapomenutelný den plný dobrodružství a vědy! Přijďte s dětmi 7. září 2024 od 10 do 18 hodin do areálu Gutovka a zjistěte, jak zábavný může být vědecký výzkum.
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.