Není vítr jako vítr
Největší vliv na klima mají v karibské oblasti pasáty, které jsou součástí všeobecné cirkulace atmosféry, pozornost však na sebe strhávají spíše hurikány, plošně omezené poruchy atmosféry.
0x Magazín
Podzimní lovecká sezona je v plném proudu. O různé zvěřinové hody a podobné gastronomické akce proto není nouze. Při hodování by však měl být člověk opatrný.
Konkrétně bychom si měli dávat pozor, jaký je původ masa, z něhož kuchař dobroty připravil, a zda bylo dostatečně tepelně upravené. Lovná zvěř ve volné přírodě totiž hostí parazity, kteří jsou schopni nakazit člověka – a to právě při konzumaci závadného masa.
Maso dochucené parazity
Mezi takové cizopasníky patří i svalovci (rod Trichinella). Tyto vláskovité hlístice dlouhé 2–4 milimetry obývají střevo a svalovinu svých hostitelů. Hostiteli jsou obvykle masožraví nebo všežraví savci. Z lovné (a kuchyňsky atraktivní) zvěře nutno zmínit především divoká prasata.
Dospělí červi si v jejich těle „lebedí“ uvnitř takzvaných tunelů, jež si prorážejí ve svrchní vrstvě střeva. Samička svalovce naklade po spáření se samečkem malé larvičky – za několik týdnů svého života jich zvládne vyprodukovat i přes tisíc! Larvy prolezou stěnou střeva, dostanou se do krevního oběhu a putují tělem hostitele.
Larvy opouštějí krevní cévy nejčastěji v příčně pruhované svalovině, kde se uhnízdí přímo uvnitř svalového vlákna. Můžeme o nich tedy říct, že jsou to de facto vnitrobuněční (intracelulární) paraziti. Infikované vlákno postupně ztrácí schopnost se smršťovat a kolem svalovce se tvoří pouzdro z bílkoviny kolagenu. Celý novotvar je bohatě zásobován vlásečnicemi, které ho obrůstají a zásobují larvu živinami i kyslíkem.
Takto parazit vyčkává, až bude jeho hostitel sežrán dalším zvířetem. Toto zvíře prodělá nejprve střevní fázi infekce („dospělci v tunelech“) a po kopulaci samečka svalovce se samičkou pak fázi svalovou… a tak stále dokola.
Jaké nebezpečí nám hrozí?
Pokud člověk sní maso obsahující živé larvy svalovců, mohou se u něj asi za 1–2 týdny vyskytnout průjmy a nevolnost doprovázené zvracením. Tyto příznaky střevní fáze infekce však nepostihují nutně všechny pacienty a nejsou obvykle život ohrožující.
Závažnějším problémem je však etapa, kdy migrující larvy osidlují svalovinu. Projevuje se vysokou horečkou (kolem 40 °C) a intenzivními bolestmi svalů. Když epidemie trichinelózy, jak se toto onemocnění nazývá, vypukla roku 1934 v Aši, jedna ze dvou obětí prý dokonce spáchala sebevraždu právě kvůli nesnesitelným svalovým bolestem. (Nakaženo bylo tehdy 180 lidí.)
První záznamy o trichinelóze v českých zemích pocházejí už ze 60. let 19. století. Největší epidemií v Čechách byl zmíněný případ z Aše. V roce 1954 se svalovcem nakazilo 11 lidí ve Smrdově u Pacova, tři pacienti infekci podlehli. Kuriózní je epidemie z roku 1998 ze slovenské obce Valaská u Brezna, kdy se nakazilo víc než 250 osob. Zdroj nákazy tehdy představovaly klobásy připravené z vepřového masa s přídavkem psího, které bylo plné larev svalovců. Kvůli špatné tepelné úpravě klobás nebyly larvy během přípravy usmrceny.
Jak se chránit před infekcí?
V současné době už o svalovcích moc neslýcháme, ani u nás neevidujeme žádné nové případy lidských infekcí. Mohlo by se tedy zdát, že tito paraziti z naší přírody vymizeli. O iluzorní představu bezpečí však přijdeme, pokud se podíváme na zprávy od veterinářů, kteří kontrolují maso z ulovených divokých prasat. Jen letos evidují výskyt larev svalovců hned ve čtyřech případech – z Libereckého, Zlínského, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje.
U našich slovenských sousedů, kde výskyt svalovců zkoumají intenzivněji, jsou hlášeny dokonce desítky případů trichinelózy, a to nejen u divočáků. Půjdeme-li ještě dál, uvidíme, že v některých oblastech východní Evropy je těmito parazity promořeno až 50 % prasat.
Výše uvedená fakta rozhodně nemají sloužit k vyvolání všeobecné paniky a odrazovat od konzumace pokrmů z černé zvěře. Pokud dodržíme zásadu dostatečné tepelné úpravy masa (alespoň na 60 °C) a budeme konzumovat pouze maso z ověřených a správně kontrolovaných zdrojů, nebezpečí infekce nám nehrozí.
K dalšímu čtení:
http://www.vesmir.cz/clanek/trichineloza-v-evrope
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2010/Rijen---2010/Trichineloza.aspx
http://www1.lf1.cuni.cz/uim/mater-tropy/Trichinella_Strongyloides.pdf
Tomáš Macháček, katedra parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy
Největší vliv na klima mají v karibské oblasti pasáty, které jsou součástí všeobecné cirkulace atmosféry, pozornost však na sebe strhávají spíše hurikány, plošně omezené poruchy atmosféry.
0x Magazín
Jak je magnetická síla převedena na neurální signál? Kde je a jak vypadá magnetoreceptor? Jak magnetickou informaci zpracovává mozek? Nic z toho nevíme.
0x Magazín
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.