Život na toxických ostrovech
Půdy kontaminované těžkými kovy se zpravidla nacházejí v okolí důlních ložisek, skládek nebo továren. Méně se však ví, že podobně toxická stanoviště se v přírodě vyskytují i zcela přirozeně.
2x Biolog
První ročník vědecko-gastronomického festivalu Přírodovědců uspokojí vaši touhu po vědomostech i po gurmánských zážitcích.
Netradiční festival nazvaný Věda prochází žaludkem je určen všem příznivcům dobrého jídla a přírodních věd. Bude se konat v sobotu 22. června 2013 od 14:00 do 22:00 hodin v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK (Na Slupi 16, Praha 2).
Během jednoho dne propojí odborníci z naší fakulty kulinářské umění se špičkovou vědou – a vy jste srdečně zváni na degustaci. Letos se zaměříme na Asii. Přijďte poznat rostliny, bylinky, ovoce či živočichy typické pro asijskou kuchyni a seznamte se s přípravou jak tradičních, tak zcela neobvyklých jídel.
Po celém areálu botanické zahrady najdete interaktivní stánky vědců a restaurací, u kterých vyzkoušíte své chuťové i čichové buňky.
Víte, co je karambola a co dobrého se dá v kuchyni připravit z tamarindu? To a mnoho dalšího se dozvíte během komentovaných prohlídek skleníku a zahrady, které se budou věnovat rostlinám používaným (nejen) v asijské gastronomii. Budete si také moci zasázet bylinky a přiblížíme vám geografii regionů, odkud tyto chutné ingredience pocházejí.
Chcete vyzkoušet speciality z Bangladéše, naučit se vyrábět sushi nebo ochutnat nezvykle vyhlížející produkty molekulární kuchyně? Pak rozhodně zamiřte do horní části zahrady.
Příznivci masitých pokrmů jistě ocení steaky připravované na lávových kamenech. Odvážlivci zas dostanou příležitost ochutnat hmyzí dezerty plné proteinů, třeba cvrčky v karamelu, moučné červy s česnekem nebo saranče v sezamovém trojobalu. Pokud preferujete vegetariánskou stravu, naučíme vás vařit z planých rostlin – dali byste si špenát z bršlice, nebo raději akátové květy v těstíčku?
V Prima Zoom chillout zóně si odpočinete u příjemné hudby, dáte si kávu, případně se zúčastníte čajového obřadu. Hlavně však ochutnáte dendrochronologické zákusky; zuby si na nich nevylámete, zato se však naučíte leccos o letokruzích stromů.
Dámy si budou moci také připravit vlastní parfém či vonný olej s některou z exotických vůní Asie – třeba s vůní jasmínových květů, pačuli nebo zázvoru.
Festivalu se zúčastní tyto firmy:
• restaurace Spice India
• prodejce koření Davídkovo koření
• čajovna Na cestě
• restaurace Jelica Biogurmania
• výrobce ovocných nápojů Freshland
• Český a moravský vinařský fond
• výrobce dortů Lemon Cakes
Alexandra Hroncová
Půdy kontaminované těžkými kovy se zpravidla nacházejí v okolí důlních ložisek, skládek nebo továren. Méně se však ví, že podobně toxická stanoviště se v přírodě vyskytují i zcela přirozeně.
2x Biolog
Zrod krásných zelených tektitů, nalézaných především v jižních Čechách a na jižní Moravě, proběhl za velice dramatických okolností na západě dnešního Bavorska.
1x Geolog
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.