Není vítr jako vítr
Největší vliv na klima mají v karibské oblasti pasáty, které jsou součástí všeobecné cirkulace atmosféry, pozornost však na sebe strhávají spíše hurikány, plošně omezené poruchy atmosféry.
0x Magazín
Snaha o udržitelnost zemědělské produkce vyžaduje stále lepší porozumění tokům energie v ekosystémech, kdy zemědělství nehraje pouze úlohu potravinové základny, ale je i důležitým prvkem v koloběhu prvků (zejména uhlíku) a hydrologickém cyklu.
Vlivem globálních procesů, jakými jsou klimatické změny, nárůst lidské populace a závislost na fosilních palivech dochází k poklesu biodiverzity a ohrožení ekosystémů. Hrozí, že možnosti biosféry přestanou postačovat lidským nárokům na výrobu a spotřebu.
Tým badatelů z Česka a Polska se rozhodl zabývat otázkou toků energie v zemědělských ekosystémech obou zemí po pádu totalitních režimů. Provedl srovnání energetické produktivity zemědělského ekosystému ve vztahu k proměnám využití půdy a sociálně-politickým změnám. K tomu bylo potřeba nejdříve provést analýzu změn v zemědělském hospodaření od pádu komunismu po současnost.
V Českých zemích vládne mírné středoevropské klima a převažuje zvlněná rovina vedle pohraničních hor, v Polsku panuje klima podobné s oceánskými vlivy a převládají rozlehlé roviny, ohraničené horami z jihu. V obou zemích zabírá orná půda zhruba dvě třetiny půdy zemědělské; v obou se pěstují obiloviny, brambory, cukrovka, řepka, chmel, ovoce a zelenina. Pěstování plodin převažuje nad chovem zvířat – prasat, skotu, ovcí, koní a drůbeže.
Zatímco zemědělství Česka prošlo během 20. století industrializací, ponechalo si Polsko ve značné míře tradiční strukturu menších pozemkových vlastníků, která přečkala i éru komunismu. Naopak v Českých zemích, proběhla masivní kolektivizace. Specifikem polského zemědělství je tudíž prostorová rozrůzněnost.
Po pádu komunismu obě země prodělaly podobný vývoj, který řada studií dělí na období zhroucení socioekonomického systému (1989-1993) a období hospodářské restrukturalizace (1993-2005).
V ČR proběhla po pádu komunismu restituce znárodněných pozemků, že zhruba dvou milionů vlastníků však většina svou půdu neobdělává, nýbrž pronajímá. Dominují proto velké firmy: 8 % subjektů ovládá 72 % zemědělské půdy, rodinné farmy pouhých 13 %.
V Polsku se tomu má opačně a malorolníci tam zemědělské půdy drží celých devět desetin.
Polské zemědělství zaměstnává 10.4 % ekonomicky aktivního obyvatelstva oproti 3 % v České republice.
Počet pracovníků v zemědělství během období postkomunistické transformace setrvale klesal, od roku 1990 v Polsku i Česku o více než 40 %. V obou zemích poklesl též podíl zemědělské půdy na hlavu.
Po počátečním útlumu pěstování takřka všech plodin nastal v obou zemích nárůst produkce obilovin, v Polsku navíc i pícnin vzhledem k významu živočišné výroby, která je v ČR upozaděnější.
Nejrozšířenější plodinou v obou zemích jsou obiloviny. V Česku představovaly 39 % v roce 2016. Polsko se drží na 50 %. Daří se také olejnatým plodinám, především řepce, jejichž podíl stoupl ve sledovaném období ze 3 % na 6 % v Polsku a ze 3.5 % na 11 % v Česku.
Plochy osázené trvalými rostlinami v Polsku setrvale přibývá, tato země je ostatně největším vývozcem jablek v Evropě, v České republice zase po vstupu do EU výrazně posílilo vinařství.
V letech 1990 až 2016 vzrostl v Česku podíl pastvin a luk na zemědělské půdě z 8 % na 20 %, v Polsku se průběžně drží okolo 22 %.
Zejména v českém pohraničí se část orné půdy proměnila v pastviny. V obou zemích pak orné půdy ubývá (kromě přeměny na louky a pastviny) jednak zástavbou na předměstích větších sídel, jednak ponecháním ladem. Přišly tak v sledovaném období zhruba o 20 % zemědělské půdy. Té ubylo i v Západní Evropě, tam ale plánovaně ustoupila lesům.
Množství skotu kleslo od roku 1990 v Česku o 60 %, prasat o 65 % a drůbeže o 33 %; v Polsku ubylo 40 % skotu, 45 % prasat a 20 % drůbeže.
A jak se vlastně za sledované období (1990–2016) změnily energetické toky v zemědělských ekosystémech? Autoři použili koncept sociálního metabolismu a interakce mezi ekonomickým systémem a přírodou prozkoumali metodou analýzy materiálových a energetických toků – spočítali podíl energie vydané vůči energii vložené.
Tento výsledný poměr tedy informuje o celkové výkonnosti zemědělského systému z ekologicko-energetického hlediska.
Příkon energie do zemědělských ekosystémů (fosilní paliva, osivo, produkce hnojiv a pesticidů atd.) mezi lety 1993 a 2012 v obou zemích poklesl: z 60 PJ na 44 PJ v Česku a z 268 PJ na 249 PJ v Polsku.
Výkon poklesl v Česku z 363 PJ na 271 PJ v rostlinné a z 27 PJ na 17 PJ v živočišné výrobě, v Polsku poklesla rostlinná výroba z 1500 PJ na 1421 PJ, zato živočišná výroba stoupla z 83 PJ na 102 PJ.
V Polsku dosáhl roku 2012 energeticky příkon 22 GJ/ha, zatímco v Česku pouhých 13 GJ/ha (na počátku devadesátých let byl příkon v obou zemích okolo 14 GJ/ha).
Zatímco v Česku se poměr energetického příkonu a výkonu ve sledovaném období drží kolem 16.6 %, v Polsku narostl z 17.9 na 21.3 %.
Vstup do EU znamenal pro obě země přístup ke Společné zemědělské politice a tím i k přímým platbám pro všechny farmy nad 1 hektar, což spolu s oživením produkce přineslo i vyšší spotřebu umělých hnojiv.
Produkce dominantních plodin je v Česku energeticky efektivnější. Z hlediska úhrnného výtěžku biomasy a živočišné výroby na plochu zemědělské půdy je ale efektivnější Polsko, i když jeho zemědělství vykazuje vyšší energetický příkon.
Nezůstává bez zajímavosti, jak silným vlivem zapůsobily za, tak krátkou dobu socio-ekonomické mechanismy, zejména v ČR. Vyjevuje se i obecnější trend v modernizaci a růstu efektivity, a to zejména v Českých zemích. Polsko poněkud brzdí struktura menších a rozptýlených, a tudíž méně výkonných, zemědělských jednotek.
Úhrnem lze konstatovat, že se i velmi podobné země, jakými jsou Polsko a Česká republika, vydaly poněkud odlišnými cestami ve struktuře zemědělství a jeho významu pro národní hospodářství a rovněž i v poměru příkonu a výkonu a efektivitě práce.
Česko položilo důraz na rostlinnou výrobu, Polsko na živočišnou, v níž se stalo předním evropským vývozcem. Celková efektivita je ale nižší než v Česku, kde trvale roste, což dokládá pozitivní efekt umenšení živočišné výroby na návratnost energie i investic.
Dlužno poznamenat, že české zemědělství je zaměřeno a na produkci a vývoz surovin (obilí, řepka), Česko je z velké části dovozcem potravin. Tento trend by bylo možno v budoucnu vyvážit zaměřením na lokální produkci a spotřebu potravin, což by mohlo české zemědělství posílit vůči globálním ekonomickým výkyvům. Polsko proplulo složitým obdobím transformace snáze, ale za cenu zpomalení modernizace, větší spotřeby fosilní energie a vývozu zemědělských produktů za nízké ceny. Má jisté nedostatky v efektivnosti zemědělství i množství produktů, které sotva překoná bez pomoci státu.
Vysvítá potřeba posílení pozice obou států na světovém trhu a posílení pozice místních výrobců a jejich energetické efektivnosti politickými prostředky.
Autoři doufají, že jejich studie pohne odpovědnými místy k formulaci udržitelných zemědělských politik. Nejde zde jen o náležité ekonomické hospodaření, ale i o péči o krajinu z hlediska jejich mimo-produkčních funkcí (hospodaření s vodou, biodiverzita), které jsou bohužel v současnosti tragicky zanedbávané.
Mgr. Roman Figura, Přírodověda populárně
Největší vliv na klima mají v karibské oblasti pasáty, které jsou součástí všeobecné cirkulace atmosféry, pozornost však na sebe strhávají spíše hurikány, plošně omezené poruchy atmosféry.
0x Magazín
Jak je magnetická síla převedena na neurální signál? Kde je a jak vypadá magnetoreceptor? Jak magnetickou informaci zpracovává mozek? Nic z toho nevíme.
0x Magazín
Je to hrozně jednoduché, stačí se zaregistrovat, vyplnit o sobě všechny údaje a my ti pošleme Kartu přírodovědce s tvým jménem, na kterou můžeš čerpat mnoho výhod.
Katalog pro učitele je nabídkový systém, kde si zaregistrovaný učitel může zapůjčit odborné přístroje, objednat praktická cvičení nebo přednášky pro studenty.